Locatie

Wij bevinden ons in de regio “Bajo Aragón – Caspe’’, die behoort tot de provincie Zaragoza. De regio telt zes belangrijke gemeenten; Chiprana, Caspe (de hoofdstad van de regio), Maella (Magalia in de oudheid), Fabara, Nonaspe en Fayón. De streek grenst aan Matarraña (provincie Teruel) en Terra Alta (provincie Tarragona). Bajo Aragón – Caspe is vruchtbare grond doordat het zich bevindt tussen de rivier de Ebro en de Middellandse Zee. Kenmerkend zijn de beschermde natuurgebieden en de rijstcultuur.

De rivier de Matarrana, die Bajo Aragón – Caspe doorkruist, ontspringt vanaf de 1300m hooggelegen stad Beceite. Het stromende water loopt door kloven en bossen en het laatste deel vormt een natuurlijke grens tussen de provincies Teruel en Tarragona. Het water voedt alle gronden waar hij langs stroomt. Het is één van de best bewaarde Mediterrane rivieren van de wereld, heeft geen kunstmatige dam en de zuiverheid van het water is van hoge kwaliteit.                                                                                                                        

Bereikbaarheid

Maella, waar wij ons bevinden, wordt omringd door kleine dorpen. Deze hebben ieder hun historische centrum en hun winkels, restaurants, barretjes, evenementen en markten. De grotere steden bevinden zich op de volgende afstanden: Gandesa (34 km), Alcaniz (49 km), Tarragona (112 km), Lleida (114 km), Zaragoza (130 km), Castelló (191 km) en Barcelona (190 km). De wegen zijn in goede conditie en de twee belangrijkste snelwegen die naar elke stad van Spanje leiden, liggen 80 kilometer bij Maella vandaan. 

Er zijn goede trein- en busverbindingen van en naar de grotere steden. De bus (Hife) rijdt bijvoorbeeld in 3 1/2 uur naar Barcelona. De trein (Renfe) legt dezelfde routes af. Bijvoorbeeld van Caspe naar Zaragoza in 1 uur en 41 minuten en van Caspe naar Barcelona in 3 uur en 24 minuten.

De vliegvelden vlakbij Maella zijn:

Reus (101 km vanaf Maella) – Het is mogelijk om naar Reus te vliegen vanaf Amsterdam (vanaf april tot november), Brussel (van mei tot oktober), Eindhoven (vanaf april tot november), Frankfurt (vanaf maart tot november), Londen, Glasgow, Dublin en Cardiff.

Zaragoza (130 km vanaf Maella) – Het is mogelijk om naar Zaragoza te vliegen vanaf Brussel (Charleroi), Londen, Parijs en München.

Barcelona (190 km vanaf Maella) – Het is mogelijk om naar Barcelona te vliegen vanaf Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Brussel, Londen, Parijs en alle andere grote steden uit Europa.

In een uur en een kwartier (91 km) bereikt u de Mediterraanse kust. Onderweg vindt u het natuurpark Ebro-delta, dit is één van de meest uitgebreide moerasgebieden in Zuid-Europa. Een landschap van biologische rijkdom en een grote variëteit aan flora en fauna.

Milieu

Het klimaat heeft, binnen zijn mediterane kenmerken, een continentale tint. Dit betekent relatief lange zomers en korte winters. Tijdens de wintertijd schommelt de temperatuur tussen 0 º en 15 º C, terwijl dit in de zomer tussen de 25 º en 40 º C is. De vele uren zon worden zo nu en dan onderbroken door een kleine regenbui. De winters kennen warme periodes en als de mist in de valleien daalt, vormt dit een bijzonder landschap.

Agrarische activiteit is de belangrijkste bron van inkomsten voor de regio. Zo worden er olijven, druiven, amandelen, perziken, nectarines, kersen en vijgen verbouwd. Op particulier niveau, zijn er veel 'locals' die beschikken over een eigen groententuin waar ze allerlei soorten groenten verbouwen, veelal op ecologische wijze.

Wonen op een finca

Wonen op een finca brengt vele voordelen met zich mee. U kunt in alle rust genieten van de natuur en tegelijkertijd dichtbij de bewoonde wereld zijn. Ook is het mogelijk om zelfvoorzienend te leven. Met zonne-energie en windenergie en door het gebruik van regenwater. We bieden finca´s aan mét en zonder ¨mas¨. Een mas is een Spaanse boerderij, die van oudsher gebruikt werd als tijdelijke woning voor boeren. Het is altijd toegestaan om deze mas te renoveren. Als u een finca heeft gevonden die aan uw wensen voldoet maar er staat geen mas op, kunt u deze wel bouwen na het verkrijgen van de juiste vergunningen. 

Fincas Maella Simplelifemagalia S.C. biedt finca´s en dorpshuizen aan in Maella en de omgeving van Maella. In de onderstaande tekst beschrijven we hoe de mensen hier vroeger leefden. We nemen Maella als voorbeeld, maar de mases werden in ieder van deze gemeentes op dezelfde manier gebruikt.

 

Een stukje geschiedenis..

Tot 1970 werd er in Maella voornamelijk zelfvoorzienend geleefd. De inwoners van Maella ¨maellanos¨ hadden kippen, ezels, paarden en varkens, graan en groentetuinen en deden aan ruilhandel. Tot die tijd waren er nog geen tractoren en liepen de inwoners van Maella soms 20 kilometer vanaf hun dorpshuis naar de finca. Daar verbleven ze vervolgens weken en soms ook maanden, bijvoorbeeld tijdens de olijvenoogst. Op de finca woonden zij in mases/masias, die uitsluitend van natuurlijke materialen werden gemaakt. Zo werden de muren van natuursteen en de daken van pijnboomstammen, riet en handgemaakte dakpannen gemaakt. Isolatie en de voegen tussen de stenen werden gemaakt van een mix van water en aarde. 

De finca bestond uit verschillende onderdelen. Eén of meerdere percelen bestond(en) uit de boomgaard, dit waren veelal olijf- en wijngaarden. Eén perceel werd apart gehouden voor het graan, dat werd gebruikt voor het maken van brood, voor de dieren en voor de boeren om op te slapen. En, vaak op een hoger gelegen gedeelte, het perceel dat de ¨era¨ wordt genoemd. Daar werd het graan bewerkt en het kaf van het koren gescheiden.

Er veranderde veel voor de maellanen, toen rond 1985 de eerste tractoren werden aangeschaft. De lange wandeltochten waren niet meer noodzakelijk en het werk ging sneller. Ook hoefden de mensen niet meer maandenlang op hun finca te verblijven. Daarom werden er na 1960 ook geen nieuwe mases meer gebouwd. 

Maar sinds een aantal jaar geleden krijgen de soms wel 500 jaar oude mases weer een nieuw leven. Zo worden de vloeren en de met aarde gemaakte voegen vervangen door cement en worden de woningen voorzien van een keuken en een badkamer. De maellanos gebruiken de mases vandaag de dag als een plek om de dag of het weekend door te brengen met familie en vrienden en voor anderen verandert de mas in een prachtige woning. 

 

 

Wat bieden wij aan?

Fincas Maella Simplelifemagalia S.C. biedt finca rusticasfinca urbanas en casas de pueblo aan. Hieronder leggen we in het kort uit wat dit inhoudt:

Een finca rustica is een stuk grond dat buiten de grenzen van het dorp ligt. Deze percelen zijn niet aangesloten op het drinkwater- en elektriciteitsnet, wat inhoudt dat u zelf verantwoordelijk bent voor deze voorzieningen, door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen en een reservoir voor het opslaan van regenwater. Wij, als intermediair, kunnen al uw vragen hierover beantwoorden en wij kunnen u helpen bij het verwerven van deze voorzieningen. Op de finca rusticas die wij aanbieden staat vaak een mas. De ma kan ten alle tijden, na het verkrijgen van een vergunning, gerenoveerd worden. Het verschilt per finca wat de verdere mogelijkheden zijn op het gebied van bouwen en verbouwen. Na het zien van een kadastrale kaart weten we door onze ervaring vaak wat de mogelijkheden zijn, maar voor een second opinion kunt u altijd een plaatselijke architect raadplegen. Soms staat er geen mas op de grond. Afhankelijk van de ligging en de grootte van de grond kan er een nieuwe woning worden gebouwd. 

Een finca urbana is een stuk grond dat binnen de grenzen van het dorp ligt en in tegenstelling tot een finca rustica zijn deze wel aangesloten op het drinkwater- en elektriciteitsnet of hebben in ieder geval het recht om aangesloten te worden. Het gaat hierbij altijd om kleinere percelen dan bij een finca rustica en de prijs per vierkante meter is hoger. 

Een casa de pueblo is een dorpshuis. Van oudsher werd het dorpshuis gebruikt als een boerderij. Er werd in geleefd, er werden dieren gehouden en de werkvoertuigen en werkmaterialen werden er gestald. De meeste dorpshuizen in deze streek hebben daarom dezelfde indeling. Beneden sliepen de ezel, het paard en de varkens en was er plaats voor een tractor. Op de eerste, tweede en soms ook derde verdieping leefde de familie en op de bovenste verdieping werden kippen gehouden. De meeste huizen zijn nog voorzien van allerlei authentieke elementen, zoals de massieve natuurstenen muren, houten steunbalken, granieten trappen en keramische tegelvloeren. 

Wat hebben de dorpen te bieden?

De kleine dorpen in de omgeving hebben allerlei winkels, zoals groenteboeren, bakkers, supermarkten, slagers, fietsenwinkels en grotere winkels als doe-het-zelf-zaken en bouwmarkten. Verder zijn er postkantoren, zwembaden, tennisbanen, bioscopen en sportscholen. Er zijn kerken en in Maella is er een 24-uur huisartsenpost. Ieder dorp heeft verscheidene barretjes en restaurants en heeft jaarlijks terugkerende evenementen. In Maella is er bijvoorbeeld een kookwedstrijd ´Sartané´ en ieder dorp heeft een eigen ´Fiesta Mayor´, een groot zevendaags zomerevenement met eetgelegenheden, life muziek, kinderactiviteiten, sportwedstrijden, vuurwerk en disco-avonden. En in meerdere dorpen, zoals in Maella, is het mogelijk om Spaanse lessen te volgen, de kosten hiervoor bedragen rond 25 euro per jaar. 

 

Klik op deze foto om een kaart van Maella te zien