WOORDENLIJST

Mas: Dit is een huis gemaakt van natuursteen, welke vaak meer dan 100 jaar oud zijn. De mas is van oudsher uitsluitend gemaakt van natuurlijke materialen; Natuursteen, een mix van klei, kalk en zand en hout van de pijnbomen, die hier groeien. Een mas is perfect geschikt voor het klimaat hier. In de zomer is het er aangenaam koel en in de winter houdt het de warmte binnen van de houtkachel.

Finca: Dit is een stuk grond.

Finca rustica: Een stuk grond dat buiten de grenzen van het dorp ligt, deze percelen zijn niet aangesloten op het drinkwater- en elektriciteitsnet. 

Finca urbana: Een stuk grond dat binnen de grenzen van het dorp ligt en recht heeft op water en elektriciteit.

Finca met water: Dit is een finca die is aangesloten op irrigatiewater. Dat kan via het irrigatiekanaal van het dorp of via het waternet dat water voorziet van finca rusticas. Niet alle finca´s zijn aangesloten op water, dit wordt aangegeven in de omschrijving van de finca.

Land dat door regenwater wordt gevoed: Dit houdt in dat het land niet op kunstmatige manier wordt bewaterd, maar afhankelijk is van regenval.

Waterreservoir: Binnen in de mas is er vaak een cisterna te vinden, dit is een betonnen opslag waar het regenwater wordt bewaard. Dit betonnen vierkante reservoir bevindt zich vaak onder de mas, zodat het water koud blijft en kan een capaciteit hebben van 10.000 liter.

Ruïne: Dit is een mas, waar vaak alleen nog de muren van over zijn gebleven (ook te zien op de diverse foto´s van ons aanbod).

NIE: Dit is een fiscaal nummer dat u heeft het nodig om een finca of een huis te kopen, uw belastingopgaaf in te dienen, een bedrijf te starten, een bankrekening te openen, voor bijna alle andere formulieren die u moet invullen, en ook voor de aankoop van verschillende artikelen wordt er naar dit nummer gevraagd.

Nota simple: Dit is een uittreksel uit het Spaanse eigendomsregister. Hieruit blijkt of er meerdere eigenaren zijn en of er schulden en/of erfdienstbaarheid op rusten.

VEELGESTELDE VRAGEN

Is het mogelijk om permanent op een finca te wonen?

Na een vergadering tussen SLM en de gemeente in september 2015 is het mogelijk om als inwoner van Maella geregistreerd te worden bij het gemeentehuis wanneer er een mas op de finca staat, het is dan dus mogelijk om permanent op de finca te wonen. Hoewel voorzieningen als elektriciteit, water en internet op alternatieve wijze gegenereerd moeten worden, omdat de grond buiten de bebouwde kom ligt. Ook is er afgesproken dat degenen die buiten de bebouwde kom wonen afvalheffing betalen (rond 60 euro per jaar), net als de bewoners binnen de bebouwde kom.

Is het mogelijk om massen te renoveren?

Het is altijd mogelijk om een bestaande mas te renoveren, wanneer deze zich binnen de grenzen van de finca bevindt. Het is belangrijk om dit te controleren voordat wordt overgegaan tot aankopen. Soms weet namelijk zelfs de verkopende partij dit niet eens, omdat het nogal gebruikelijk is in dit gebied dat het gebouw zich buiten het perceel bevindt. Om een mas te kunnen renoveren is er altijd een vergunning nodig en als nodig ook een bijbehorend project van een architect.

Welke mogelijkheden zijn er tot nieuwbouw op een finca?

Het traject voor nieuwbouw is iets gecompliceerder dan de renovatie van een mas. Er is een minimum oppervlakte nodig, het verschilt per gemeente en in welk gebied het ligt en het verschilt soms gedurende de jaren welk oppervlakte hier voor nodig is. Bovendien spelen aspecten als afstand vanaf de grens van het perceel, afstand vanaf de weg, afstand vanaf de rivier en vanaf andere huizen een rol. En mogelijk andere aspecten die meespelen op die specifieke lokatie. 

Dankzij onze ervaring, contacten en goede relatie met de gemeente kunnen wij achterhalen of het mogelijk iets nieuws op een perceel te bouwen en onder welke voorwaarden.

Over het algemeen gaat de voorkeur van de gemeente uit naar het renoveren van bestaande massen.

Kan er een stacaravan of soortgelijks op een finca worden geplaatst?

Het is in heel Spanje niet toegestaan om een stacaravan of soortgelijks op een finca-rustica te plaatsen. Dit wordt gezien als kamperen, ook al is dit op eigen terrein. En om te kunnen kamperen op eigen terrein is er een vergunning nodig welke drie dagen geldig is. Dit is wat er wordt beschreven in de regelgeving. 

In de praktijk is het anders en per gemeente verschilt het hoe flexibel zij hiermee zijn. In Maella wordt het momenteel geaccepteerd, hoewel er wel eens controles zijn en er wordt gevraagd de caravan te verwijderen. Het plaatsen van een stacaravan kan dus alleen onder eigen verantwoordelijkheid. 

Wel is het zo dat als er een vergunning is aangevraagd voor de renovatie van een mas, het wordt geaccepteerd om in een stacaravan te verblijven tijdens de verbouw.

Heb ik een vergunning nodig om iets te bouwen op mijn grond?

Ja. Er bestaan verschillende bouwvergunningen voor verschillende type gebouwen. Als u met een aannemer samenwerkt, vraagt de aannemer de vergunning aan. Als u zelf wilt verbouwen, vraagt u de vergunning zelf aan. Voor de mogelijkheden op het gebied van bouwen, raden we aan om een plaatselijke architect te raadplegen.

Is het klimaat goed om groente en fruit te verbouwen?

Het is hier een perfecte omgeving, met uitstekende weersomstandigheden om alle soorten groenten te verbouwen. Met water, kunt u het hele jaar door van de opbrengst van eigen tuin eten. Het klimaat is uitermate geschikt voor druiven en amandel-, olijf-, en perzikbomen. Ook is het mogelijk om appel-, vijgen-, nectarine- en notenbomen te planten. Het landschap is tussen de bergen vlak en dus ideaal om te bewerken.

Wat kan ik doen met de bomen die op mijn terrein staan?

De bomen die hierboven genoemd worden, doen het over het algemeen erg goed in deze omstreken. Niet voor niets wordt hier al jarenlang geld verdiend met de verkoop van amandelen, olijven, perziken en druiven. Afhankelijk van de regenval hebben de bomen soms wat extra water nodig om de kwaliteit van de noten en vruchten te verbeteren.

Het is ook mogelijk dat een ander het onderhoud van de bomen op zich neemt. Er zijn voldoende boeren die bomen willen onderhouden en het land willen bewerken. 

Ook kunt u samenwerken met iemand die ervaring heeft in het onderhoud van een finca. Met als doel later zelfstandig de finca te kunnen onderhouden. Zoals bijvoorbeeld het verzamelen van  de olijven, om deze daarna naar de fabriek te brengen, waar er een hoogwaardig kwalitatieve olijfolie van wordt geperst. 

Hoe krijg ik gas, water en licht?

Gas:
In Spanje hebben de mensen thuis geen aardgas zoals in Nederland. In Nederland heeft ieder huishouden een gasaansluiting. In Spanje is dat niet mogelijk, dit komt door de afstanden en het landschap. Hier wordt gebruik gemaakt van gasflessen. Er zijn op vele tankstations gasflessen te verkrijgen. Voor de fles betaalt u eenmalig 35 euro. De prijs voor het vullen van de fles wisselt regelmatig, dus hiervan kunnen wij geen prijs vermelden. Voor hen die hun fles willen vervangen voor een volle, kunnen deze ook inwisselen bij de vrachtwagen die hiervoor door het dorp rijdt. In de zomer is dat één keer in de twee weken, in de winter is dat iedere week.

Water:
Sommige terreinen hebben water en anderen niet. Grondstukken die dit niet hebben, zijn vaak voorzien van een waterreservoir (cisterna) of een waterton (deposito). Het is mogelijk om dit reservoir te laten vullen door regenwater, dat wordt opgevangen via het dak en u kunt water uit het dorp halen of het kan naar uw finca worden gebracht. 

Het wordt aangegeven in de omschrijving van de finca als een finca is aangesloten op het waternet. Als de finca water heeft, betaalt de eigenaar een bedrag van 250 euro per jaar per hectare, 0.08 euro per m3 voor het gebruikte water en voor het onderhoud van de installatie. 

Licht:
Er zijn verschillende manieren waarop u elektriciteit kunt krijgen. Als een finca dichtbij het reguliere elektriciteitsnet bevindt, is het mogelijk om een verbinding tot stand te brengen. Als dit niet mogelijk is, dan kunt u ook energie verkrijgen door middel van alternatieve methoden als zonnepanelen, gasgeneratoren en windturbines. Door de vele uren zon en de wind zijn dit goede alternatieven om energie te verkrijgen.

Is mijn Nederlandse ziekenfonds in Spanje ook geldig?

Als u in Nederland bent verzekerd, geldt deze verzekering ook in Europese landen die zijn aangesloten bij deze verzekering. Univé heeft bijvoorbeeld een pasje die in Spanje ook geldig is. Het pakket waar u in Nederland voor bent verzekerd, wordt in Spanje als dusdanig erkent.

Wat als ik de taal wil leren spreken?

Een enkeling spreekt in deze omgeving Engels. Het is natuurlijk prettig als wanneer u naar een supermarkt, bakker of restaurant gaat, wat Spaanse woorden kent. Er worden in elk dorp lessen aangeboden. Dit is door de gemeente erg goed geregeld. Twee keer per week zijn er lessen van 2,5 uur. Al snel leert u daar een aantal basiszinnen en kunt u uzelf redelijk redden. Daarbij komt, misschien ziet u ze niet, maar verscholen tussen de bergen en in elk dorp, vind u landgenoten of mensen uit andere landen. Uiteraard minder dan wanneer u naar de Costa Brava gaat, de omgeving van Bajo Aragon heeft mede daardoor haar authenticiteit behouden.

Heeft een finca een adres?

Een finca rustica heeft geen adres en er wordt dan ook geen post bezorgd. U kunt eventueel een postvak openen in Caspe of Maella. Een finca urbana daarentegen heeft wel een adres.

Heb ik een kapvergunning nodig om de bomen te verwijderen?

Nee. De bomen op uw eigen land kunt u kappen zonder kapvergunning.

Wat zijn mijn vaste jaarlijkse lasten over mijn grond?

Per hectare is dit ongeveer 3,50 euro voor de wegenbelasting en 4,50 euro voor de eigendomsbelasting.

Met welke kosten, bovenop de vraagprijs, moet ik rekening houden? Zoals notariskosten, makelaarskosten, etc.

Notariskosten: 
Dit is een bedrag van ongeveer tussen de 200 en 500 euro. 

Makelaarskosten: 
De makelaarskosten zijn bij de prijs inbegrepen.

Impuesto Transmision Patrimonial: 
Rijkdom overdrachtsbelasting: In Aragon is dit 8% van de aankoopsom.

Registratiekosten: 
Dit zijn de kosten om de finca op uw naam te zetten, een bedrag tussen de 100 en 500 euro.

Waar kan ik een N.I.E. aanvragen?

Er zijn twee manieren om een N.I.E. aan te vragen. Het ligt aan de situatie welke manier u het beste uitkomt:

1. U kunt uw N.I.E. aanvragen bij het consulaat van Amsterdam of in Brussel of bij de Spaanse ambassade. Houdt er dan rekening mee dat het enkele weken kan duren voordat u uw N.I.E. ontvangt. De kosten hiervan bedragen +/- 9,50 euro.

2. U kunt uw N.I.E. aanvragen in Spanje. Dit kan in Alcañiz, een stadje ongeveer 50 km vanaf Maella. U ontvangt dan een aanvraagformulier, die u kunt invullen. Dit formulier kunt u eventueel ook eerder uitprinten en invullen. Op dezelfde dag ontvangt u het NIE.

Uit ervaring vernemen wij dat het gemakkelijker is om het NIE in eigen land aan te vragen.

U kunt ook zonder N.I.E. naar Spanje komen, en een finca of huis reserveren. We stellen dan samen een reserveringscontract op. Eenmaal terug in Nederland of België, kunt u het N.I.E. aanvragen, zodat u deze kunt meenemen als u terugkeert naar Spanje voor de Notarisafspraak.

Kan ik internet op mijn finca ontvangen?

U kunt met een satelliet, door middel van een schotel, overal in Spanje internet ontvangen. Er zijn ook pakketten waarbij u internet heeft en daarnaast gratis kunt bellen. 

Wat is een nota simple en moet ik die aanvragen? 

Een nota simple is een uittreksel van het Spaanse eigendomsregister. Simplelifemagalia vraagt ten alle tijde voor de transactie een nota simple op bij het register. Wij vragen deze op bij het ´Registro de Propiedad´ (register). Op een nota simple staat o.a. of er schulden rusten of de finca of het huis, op wiens naam het eigendom staat, of een finca of huis aan iemand wordt verhuurd, of het object door de bank is ingenomen en of de belastingen zijn betaald in het verleden. Ook informeren wij ons bij ´la Comunidad de Regantes´, als een finca of huis water heeft, om te weten of het water betaald is. Vóór de verkoop informeren wij ook de situatie van het eigendom bij het kadaster, het gemeentehuis waar het eigendom zich bevindt en bij de notaris. 

Heb ik een Spaanse bankrekening nodig om belastingen te betalen in Spanje? 

U kunt de belastingen op twee verschillende manieren betalen. U kunt contant betalen en u kunt automatisch laten incasseren. Voor automatische incasso heeft u een Spaans rekeningnummer nodig. De eerste betaling moet contant bij de bank worden betaald, als u daarna via automatische incasso wilt betalen, kunt u dat dan aangeven.

Kan ik een bankrekening openen als ik geen Spaans adres heb?

Ja. U kunt een rekening openen zodra u een N.I.E. heeft, de bank vraagt wel om een telefoonnummer en een e-mailadres om de afschriften naar toe te sturen. Neem ook uw paspoort of ID mee.

Welke factoren hebben invloed op de prijs van een finca  

Er zijn verschillende factoren van een finca die invloed hebben op de prijs, een aantal voorbeelden hiervan zijn;

- De locatie
- De aanwezigheid van water en/of irrigatiesysteem
- De grootte
- Emotionele waarde van de verkopende partij
- De bereikbaarheid
- De beplanting
- Staat er een gebouw en wat is de grootte en de staat van dit gebouw?
- Wel of geen ecologisch certificaat
- Het geïnvesteerde geld in het eigendom
- De staat van de boomgaard
- Persoonlijke financiële situatie van de verkopende partij

Wat houdt het in als een finca of huis ´GERESERVEERD´ is?

Als een finca of huis is gereserveerd, heeft iemand een reserveringscontract ondertekend en een aanbetaling gedaan. In een reserveringscontract staan de gegevens van de verkopende partij, de finca of het huis en de koper. Verder staat er ook een einddatum in het contract, de koper is bereid om vóór deze datum de koop af te ronden bij de Notaris. De aanbetaling en de einddatum zijn vastgesteld in overleg met beide partijen.

Als de finca verkocht is, de koper heeft getekend bij de Notaris, wordt de finca na een aantal weken verwijderd van de website.